Laški rizling 79


Evo, še ena retro nalepka. Ne ni ponaredek, tako dolgo je v najini kleti, da je tam postala retro.

Najbolje, da že enkrat opišem, kako sem prišel do te steklenice.

Bilo je leta 1985. Takrat nismo še nič vedeli o poznih trgatvah in podobnem. Kolikor mi je znano, je menda leta 1971 s pomočjo dr. Terčelja v Ormoški kleti nastala prvo pozna trgatev. Očitali so mu sabotažo, saj je bila zaradi tega količina vina manjša, izid pa zelo negotov.

Moje prvi pravi poskus srečanja z vinom je bil Beli burgundec, pozna trgatev 1983. S sodelavcem nama je bilo tako všeč, da sva v lokalnih trgovinah pokupila vso zalogo. Kmalu za tem smo bili trije sodelavci na službeni poti na Štajerskem, ob vračanju pa smo se domislili, da skrenemo v Ormoško klet in se dodatno oskrbimo s tem vinom kar pri izvoru.

Prijazno nas je sprejela enologinja ga. Lidija Ruška. Kasneje sem jo v življenju še večkrat srečal. Vsakič sva se nasmejala temu prvemu srečanju. Ko smo ji pojasnili, po kaj smo prišli, se je prijazno nasmehnila in nam pojasnila, da vino to še ni tako dodelano, kot bi lahko bilo, saj so ga v steklenice šele dobro napolnili. Ko smo jo nejeverno gledali, nam je odprla steklenico vina, ki je bilo po njenem mnenju takrat za nakup bolj primerno. Ponudila nam Beli burgunec, prav tako pozno trgatev, le starejše, iz leta 79. Seveda smo se navdušili. Ko smo potrdili, da smo spremenili svoje želje, nas je vprašala, koliko vina želimo. Še danes se spomnim sodelavca, ki je rekel: “Še ne vemo, koliko ga gre v avto”. In res, avto smo zapolnili do zadnjega kotička. Sodelavec, ki je sedel za zadnjem sedežu je bil z obeh strani tesno založen s kartoni do stropa, nazadnje smo mu en karton stlačili še v naročje.

Tako smo takrat pripeljali domov poln avto odličnega vina. Poleg belega burgundca smo pripeljali tudi nekaj kartonov Laškega rizlinga. Ena teh steklenic je tudi na tej fotografiji, odprla pa sva jo pred kratkim.

Pri odpiranju sem se bal, da vino ni zdržalo let. V resnici se je odlično ohranilo in popila sva ga po kapljicah.

6 thoughts on “Laški rizling 79

  1. Odličen nakup. Prav ste naredili, da ste kupili laški rizling POZNO TRGATEV, če bi namreč kupili običajno trgatev (suho, polsuho ali polsladko vino) , bi že zdavnaj bilo fuč in bi vso to dragocenost zlili v kanal. Tako je bilo ( ne vem ali je še zdaj ) v Vinagovi mariborski kleti morje arhivskega vina, ki pa je večinoma bilo zanič, ravno zato, ker ni bilo primerno za staranje. Sem imel že pred časom priložnost kaj poskusiti in je bilo zanič….
    Pa si privoščita še kaj v dvoje za Velikonočne praznike. Zdaj je priložnost, da je take še ni bilo!!
    Čista ekskluziva, skoraj kot za medene tedne.

    Liked by 1 person

  2. Pingback: Bil sem mlajši kakor ti.. | Georg Fugina blog

  3. Pingback: Zadnja | Fotodnevnik – ena na dan

Vpiši komentar