Betonski tlak z vzorčkom

 Sodelujem pri spletni strani Stareslike. Tam opisujemo dogodke in predmete, ki so bili včasih običajni, sedaj pa jih ne poznamo več. Npr. kdo se še spomni, kaj je to duršlak? Da stvari izginjajo se ne zavedamo niti tisti, ki takšne stvari opisujemo.

Pri sorodnikih, ki jih največkrat obiščeva sem prvič zavestno opazil takšne vzorčke na betonskem tlaku. Očitno so jih s šablono vtisnili v svež beton.

Spomnim se, da so bila takšna tla pred časom v starejših hišah kar pogosta. Verjetno so še iz časov, ko ploščic ni bilo, ali pa so bile predrage.

 

3 thoughts on “Betonski tlak z vzorčkom

 1. O, kaj sem našla čisto slučajno. Prej sva z možem ravno o imenu duršlak govorila. Jaz ga še vedno uporabljam. Plehnato cedilo. Betonska tla z vzorci so mi bila vedno zelo všeč. Največkrat so bili krogci. Delali so jih v svež beton s kozarci. Ta tukaj je bolj zahteven. So imeli zidarji šablone. A kaj, ko so vse ta betonska tla že v mojem otroštvu dobila vsaj zelen linolej čez. Vzorec pa so zadelali, da se ni linolej trgal.

  Všeč mi je

 2. Tudi jaz uporabljam duršlak, včasih ga komu omenim in se šele potem spomnim, da verjetno malokdo ve kaj je to…
  Kaj pa “šprudl”? Stara mama je z njim miksala maso za palačinke.

  Všeč mi je

 3. Mislim, da so tak tlak vgrajevali po vežah in ga pri nas imenovali “ještrlah”. Naši delavci ,ki so se vračali iz začasnega dela v Nemčiji so “šprudl” omenjali kot neke vrste sifon oz. sodavico .

  Všeč mi je

Vpiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s