Preslikave za Stareslike

Za objave na strani Stareslike večkrat dobimo v skeniranje fotografije, ki so vložene ali nalepljene v album. Da ohranimo vrstni red in morebitne podnapise, najprej fotografiramo album. Šele nato se lotimo podrobnega skeniranja vsake fotografije posebej.

Albumi ali posamezni listi z nalepljenimi fotografijami so preveliki za moj skener. Zato jih fotografiram. V vseh teh letih se mi je izoblikoval postopek, ki je postal že prava rutina.

Za fotografiranje albumov pripravim: podlogo, ki preprečuje, da bi album pri listanju drsel, svetlomer, belo kartico ali Colorchecker, tablični računalnik, stativ in seveda fotoaparat. Vse nastavitve na fotoaparatu so ročne, razen fokusiranja.

Kakih deset minut potrebujem, da znosim vse skupaj in da pripravim vse za fotografiranje. Postavim stojalo in podlogo. Na fotoaparatu pripravim nastavitve in ga pritrdim na stativ tako, da je vodoraven po obeh oseh. Potem povežem tablični računalnik z fotoaparatom. Tako si omogočim, da fotoaparat prožim kot z daljincem.

Ko je vse pripravljeno, potrebujem za posamezen posnetek le nekaj sekund. Pri tem le pazim, da obračam list za listom in da kakšne strani ne izpustim. Seveda, se mi kljub pozornosti zgodi tudi to.

Ugotovil sem, da je najbolj primerna svetloba od okna. Le dovolj moram biti oddaljen, da na knjigi ni odsevov neba. Ker so dnevi vse krajši, sem tako fotografiral tudi že s fleši. A vseeno je podnevi bolj enostavno.

Vpiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s