Spet fotografski projekt

V skeniranje sem za Stareslike pred nekaj tedni dobil album čudovitih fotografij. Album je dobro ohranjen, avtor sam pa je fotografije opremil z napisi. Album sem že poskeniral, skene uredil, pofotografiral strani, da bo ostal jasen razpored slik v albumu…

Ko je bilo že vse urejeno, sem mi je po naključju odvahnila ena od fotografij, ki je bila nalepljena samo po zgornjem robu. Opa! Potem sem na zadnji strani fotografije še opazil napis, ki verjetno pojasnjuje, kaj je na fotografiji. Še bolj pa sem bil presenečen, ko sem ugotovil, da so vse fotografije v albumu zalepljene samo po zgornjem robu in skoraj vse imajo dodatne podatke na zadnji strani.

Najprej mi je prišlo na misel, da bo potrebno vse fotografjie odlepiti. Ampak, verjetno se lastnik albuma ne bi strinjal s takšnim grobim posegom. Potem pa sem se domislil, da je precej manj grobo, če bi zadnje strani previdno fotografiral s pomočjo ogledala. In tako sem tudi vseh 220 fotografij fotografiral tudi z zadnje strani.

Seveda ni šlo čisto enostavno. Niti primernega ogledala pri nas doma ni. Največ težav je bilo z osvetlitvijo. Globoko pod sliko je zagotovo senca, potreboval pa sem veliko svetlobe, saj sem moral fotografirati z veliko globinsko ostrino. Da pa nisem še sam delal sence, sem uporabil objektiv z veliko goriščno razdaljo, da sem lahko slikal z večje razdalje.

Tako ni šlo drugače, kot da sem uporabil fleš. Postavil sem ga na mizo, desno od albuma in ga nameril v odbojnik, da sem svetlobo zmehčal. Odbojnik je bil postavljen več kot meter stran od albuma in odbijal svetlobo na album, ne da bi bil jaz v napoto. Ta oddaljenost je bila potrebna, da so bile fotografije na levi in desni strani albuma kolikor toliko enako osvetljene. Fotoaparat sem nastavil na ročne nastavitve, zaslonko zaprl na f11 in začel.

Trajalo je kakšni dve, tri ure. Ponavljal sem operacije: ogledallo sem z obema rokama previdno porinli pod sliko, kolikor daleč je šlo, fotografijo sem nekoliko privzdignil z levo roko, z desno sem dvignil fotoaparat z mize, z eno roko nameril na rob fotografije v ogledalu, počakal na izostritev, sprožil fotoaparat, odložil fotoaparat na mizo in ponavljal, ponavljal, ponavljal.

Nekatere fotografije sem moral fotografirati večkrat, saj sem hitro ocenil, da posnetek ni uspel. Vse je potekalo čisto mehanično a trajalo je in trajalo. Prišel sem skoraj do konca albuma, ko je fleš zatajil. Nič več ni hotel prožiti. Preveril sem oddajnike, fotoaparat, pa je bilo vse v redu. Potem pa sem se domislil, da so verjetno baterije po nekja sto proženjih na vsakih nekaj sekund verjetno že prazne. Iz fleša sem jih stresel v roko – in se opekel. Bile so tako vroče, da jih nisem mogel ujeti v dlan, kaj šele, da bi jih držal v roki.

Sedaj nekaj sto fotogrfij čaka na obdelavo. Potrebno jih je urediti, obrezati, izravnati in prezrcaliti, saj sem besedila slikal v ogledalu.

Rezultat za posamezno zadnjo stran fotografije iz albuma pa izgleda nekako takole, kot je videti na spodnji fotografiji. Nekaj fotografij je bilo pred lepljenjem obrezanih z besedilom vred, da je album lepše urejen. Redke pa so fotografije,ki so nalepljene ravno na mestu, kjer je na zadnji strani napisano besedilo.

1 thought on “Spet fotografski projekt

  1. Pingback: Fotografski projekt (2) | Fotodnevnik – ena na dan

Vpiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s