Prazna parkirišča

Za način življenja, kakršno je sedaj, so parkirišča pred trgovinami močno predimenzionirana. V Cerknici bi shajali tudi z eno desetino obstoječih. Ponoči, osvetljen z močno svetlobo, izgleda prav samotno.

Dan je tako kratek, da popoldanski sprehod narediva že po temi. Ampak prijateljica mi je ravno danes sporočila, da je do Sv. Lucije še čisto malo.

7 thoughts on “Prazna parkirišča

 1. Ivan, kako to nateguješ dan na dopoldne in na popoldne? Spominja na merjenje dneva v času starega Rima.
  Mnogi po navadi mislijo, da najdaljša noč pade 22. decembra. Najpogosteje je, toda v prestopnem letu, ki bo 2020, bo dan prej in bo prišel 21. decembra. Na ta dan se Sonce dvigne na najmanjšo možno višino in zemeljska os se čim bolj nagiba proti njemu. Severni pol bo potonil v polarno noč, za katero je značilno, da se sonce ne bo dvignilo nad obzorjem. Takoj za tem, iz dneva v dan, se dnevne ure povečujejo, temna pa se bo zmanjšala.
  Letos pade zimski solsticij na ponedeljek, 21. decembra. To je datum najkrajšega dne v letu in najdaljše noči.
  Samo prepisal sem. Lp, G.

  Liked by 1 person

 2. Se mi je kar zdelo, da stvari niso jasne. Georg, imaš seveda prav, ker je najkrajši dan res 21 decembra. Res pa je tudi kar sem jaz napisal. Moje navedbe pa izhajajo iz spremljanja zahajanja in vzhajanja sonca, ki kaže na to, da se začne dan najprej daljšat zvečer, zjutraj pa se krajša še tja do Silvestra. Vse skupaj pa se 21. decembra poklopi tako, da je takrat dan najkrajši.
  Moja žena zelo težko prenaša temo in sem ji našel ta podatek, da se boljše počutje začne že 10., ne pa šele 21. decembra.
  https://vesolje.net/koledar/koledar.php?mesec=12&leto=2020&kraj=Ljubljana&pogled=mesec#spremeni

  Liked by 1 person

Vpiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s