Žganje

Ko k nama pridejo obiski, sem in tja ruknemo kašnega takratkega. Pri zadjnih obiskih je bila steklenička z žganjem čisto prazna. To se res ne zgodi prav pogosto. Odšel sem v klet in s spodnje police izbral tole steklenico. Ko sem jo opral, je postal viden tudi napis na nalepki. Presenetljivo dobro se je ohranil, pisava pa ni zbledela.  Na nalepki piše:

ŽGANJE LUNKA  1981.

Hudo dolgo je že od takrat. Šele dobro sem prišel od vojakov, začel sem s službo. Nisva imela še niti svojega stanovanja. Prijatelj, s katerim sva skupaj služila vojsko, mi je takrat prinesel darilo, ki je bilo shranjeno do sedaj.

Nalepka se je lelpo ohranila. Zamašek tudi. Kaj pa vsebina? Smo jo kar takoj poskusili. Dobra je.

5 thoughts on “Žganje

 1. V načelu bi ga bilo 20-30% manj (t.i. “angelski delež”) in zanesljivo bi bilo slabše, kajti steklo ohrani kakovost vsebine veliko bolj kot les. Zlasti, če je zamašek odličen, ali se ga zamenja na 10-15 let!
  Miloš, kakšne dragocenosti hrani tvoja klet….

  Liked by 1 person

  • Brane, z vsem spoštovanjem, ampak nimaš prav. Če bi bilo, kot praviš, bi vsa vrhunska žganja od konjakov, armaniakov, do viskijev hranili v flašah. Ko pride v flašo, ima za sabo že dvajset let soda…!
   In ne pozabi, da je steklo tudi tekočina.
   Lp, G.

   Liked by 1 person

   • Res je, kar praviš. Najprej mora žganje dolgo odležati v sodih. Dokler se le da. Tudi 50 let in več, če je sod dober. Je pa res, tako pravijo, da ga z vsakim letom nekaj zmanjka, ker je les porozen. Na koncu pa odloča tržna cena, ki mora prenesti čas staranja te žlahtne kapljice ( če je ta namenjena prodaji).
    Pa upam, da bomo kdaj lahko skupaj nazdravili s podobno žlahtno tekočino!!!
    Miloš obljubim, da se bo tudi pri meni morebiti našlo kaj tako dobrega….

    Všeč mi je

 2. Večkrat pravim: od flaše, ki je v kleti, nimaš nič. Vseeno je, če je tam, ali pa če je ni, le prostor zaseda. Ko pa jo prinesem gor, odprem, uporabim, pa spet ni nič od nje. Vmes je samo en trenutek zares zanimiva. Pa toliko let je čakala!

  Liked by 1 person

Vpiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s