Spet tiskam

Fotografija je prav urejena šele, ko jo natisnem. Zaslon skrije marsi kakšno napako, ki se grdo pokaže, ko je fotografija natisnjena na papir. Ampak občutek, ko fotografijo lahko primem, je neprimerno bolj prijeten, kot če se slika prikaže na zalonu.

Fotografij ne tiskam prav pogosto. Zaradi tega je cel kup težav. Pozabim postopke, šobe tiskalnika se zasušijo, driverji so kar naenkrat skriti, spet se moram odločati, kakšen papir naj uporabim in na kateri tiskalnik naj natisnem. Vsak ima svoje dobre in slabe strani. Ni hec poiskati niti izvornih fotografij, ki jih na novo obdelam. Obdelava je odvisna od tega, kaj želim dobiti. Npr. ostrenje slike je za mat papir drugačno kot za sijajnega. Tokrat se mi je zgodilo, da ene deset let stare izvorne (RAW) fotografije nisem našel in sem zato moral uporabiti že obdelano.

Šlo je presenetljivo brez problemov. Še največ dela je bilo pripravo izbora. Pripravil sem kakšnih 40 fotografij zančilnih za Loško dolino, iz katerih smo izbrali tiste za tiskanje. Za prijateljico sem fotografije natisnil v velikosti A4 in rezultat je več kot odličen.

Vpiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s