Cerknica drugače

Prijateljica me je povprašala, če imam kakšno fotografijo Cerknice. Rada bi jo dala za darilo svoji prijateljici, ki se je že pred časom odselila. Hitro sem ugotovil, da primerne fotografije v arhivu nimam, niti se ne spomnim, da bi jo zadnje čase kje videl.

Najbolje, da jo napravim na novo. Super, nov izziv, pa imam nov projekt!

Zamislil sem si, da naj bo Cerknica na fotografiji drugačna od ostalih znanih fotografij, nekaj novega. Seveda pa bi moralo biti že na prvi pogled jasno, da gre za Cerknico. Če bi bila še primerna za nekoga, ki se je včasih iz Cerknice izselil, pa še toliko bolje. Izdelana fotografija naj bi bila v velikosti približno A4.

Na srečo je bilo dovolj časa. V mislih sem preletel različne variante, od kje so prizori na Cerknico takšni, da zadoščajo zgornjim kriterijem. Hitro sem ugotovil, da mora biti na sliki cerkev in šola z južne ali vzhodne strani. Od tu je Cerknica najbolj prepoznavna. Pri vseh ostalih pogledih ne bi bilo čisto jasno, za kateri kraj gre. Ker pa naj bi bila na sliki šola in cerkev precej skupaj, sem se odločil, da bi bilo najbolje, da jo fotografiram iz Podskrajnika.

V naslednjih dneh sem se odpeljal v Podskrajnik, da bi poiskal mesto, od kjer bi bil prizor najbolj primeren. Iskal sem mesto, kjer panorame ne kazijo žice daljnovoda. Napravil sem nekaj poskusnih posnetkov, da sem jih lahko doma pregledal in določil najboljšega. Ugotovil sem, da je zaradi velikosti fotografije, širša slika Cerknice, tja do Kulturnega doma, prepodrobna. Najboljša se mi je zdela varianta, ko sta bili na sliki le šola in cerkev s taborom. Pa tudi cesta obrobjlena z modrimi rožicami, ki vodi pogled v sliko, ima nekaj simbolike.

Vreme je bilo primerno, pa sem se naslednji dan že zelo zgodaj podal tja s fotoaparatom in primernim objektivom. Svetloba je bila čudovita, super. Napravil sem več fotografij.  A kaj, ko je bilo na vsaki fotografiji nekaj avtomobilov. Čakal sem kakšne pol ure, pa mi ni uspelo dočakati, da bi bila cesta prazna.  Obupal sem.

V tretjem poskusu, naslednji dan, sem napravil tofotografijo. Izbral sem čas, ko sem pričakoval manj prometa. Uspelo mi je, da sem našel minuto, ko ni bilo na cesti nobenega avtomobila.  Ker ura ni bila najbolj zgodnja, svetloba ni bila več tista, prava. Cerkev in pobočje Slivnice v ozadju ni bilo več tako slikovito.

Razmišljal sem, da bi posnetek ponovil ob bolj zgodnji uri. Nekaj naslednjih dni je bilo oblačno, potem pa je nastopila suša in zelena ni bila več tako zelena, pa tudi modre rožice ob cesti so se posušile.

1 thought on “Cerknica drugače

Vpiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s