En gib

This slideshow requires JavaScript.

Ko je bilo še vroče, smo na Bonačevem griču pripravili seno za baliranje. Breda je neštetokrat ponovila ta gib, meni pa ga je uspelo ujeti.

Hm, “grabiti seno” je bilo še do nedavnega nekaj običajnega. Vprašanje je, če bodo današnji malčki še vedeli pomen teh dveh besed.

7 thoughts on “En gib

  1. Z grabljami bodo počasi izginile tudi tako spretne grabljice kot je Breda. In seveda številni izrazi, ki so pri nas opisovali delo s tem do nedavnega nepogrešljivim orodjem. Z grabljami se je razmešalo redje za kosci, prigrabilo pred prvim obračanjem, obračalo, grabilo, rinilo in zgrabilo za zdevanje v kopice, tudi raztresalo kopice včasih, pa spet obračalo, pregrabilo ograbke preden je živina zapeljala voz v ograbek sena ob nakladaju, naložen voz je bilo treba pred odhodom s senožeti z grabljami očesati in obgrabiti ter prav tako spretno vreči zadne čupčke sena na voz. Kadar smo kosili kje ob vodi pa smo z dvojimi grabljami na grabeljščah tudi prenašali kopice na višji del senožeti. Res univerzalno kmečko orodje v rokah spretne grabljice. Kakšna neroda je pa kaj hitro zlomila zob ali dva ali pa kar grabeljšče posebej ko je bilo treba zriniti seno v kupe! No ja, z grabljami smo tudi spretno vrgli kakšno nesnago v grm.

    Liked by 3 people

  2. Lojze, zelo sem vesela, da si tako lepo v detajle opisal dela z grabljami. Čeprav sem jih za vse opisano tudi jaz uporabljala, vsega tega tako oprijemljivo nikoli ne bi naštela. Kar srce mi je zaigralo, ko sem brala ta komentar. Pa še skoki čez potok, saj res, Breda 😃👏

    Všeč mi je

  3. Pingback: 1960 Notranjska – Grabljice | Stare slike

Vpiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s