Pljuvalnik

IMG_5803V Londonu sem v bolnišnici zagledal ta koš, nad njim pa je bil napis, s katerim so prosili, naj ne pljuvajo v ta koš.

Spomnim se, da so bili v šoli v Begunjah tam konec petdesetih let še pljuvalniki. Pri zobozdravniku v zdravstvenem domu so bili pa še veliko, veliko dlje. Verjetno so s pljuvalniki poskrbeli za boljšo higieno. 🙂
. . .
To fotografijo sem našel na telefonu šele sedaj, po več kot mesecu dni.

Advertisements

6 thoughts on “Pljuvalnik

  1. Pljuvalniki v zdravstvenih ustanovah so bili emajlirane posode s premičnim pritrjenim pokrovom, večinoma na malo višjem stojalu, v bolnicah so bili tudi manjši za v nočno omarico. V njem je bilo praviloma razkužilo, največkrat še lizol, po katerem je smrdela vsa stavba… In čiščenje pluvalnika je bičlo, verjemite, veliko bolj zoprno opravilo kot čiščenje nočne posode…

  2. Saj se morda ve, ko je bil Ribničan v Ljubljani in si je privoščil kosilo. Potem, ko je še malo popil, si je pa še privoščil, da je malo pljunil na tla. Natakar mu prinese in položi k nogi pljuvalnik, Ribničan pa pljune na drugo stran. Natakar premakne pljuvalnik na drugo stran in vse se to nekajkrat ponovi, dokler Ribničan ne reče:”Umakni to posodo, nazadnje bom še pljunil v njo.”
    Pljuvalnik, katerega se spomnim, je bil emajliran, kot manjša nizka posoda, ki je imela na vrhu lijak kot narobe obrnjeno pokrovko z luknjo v sredini.

  3. Posebej vneto so pljuvali možje, ki so žvečili- čikali tobak. Mnogi so to navado prinesli iz ameriških rudnikov, kjer se ni smelo kaditi. Le tisti, ki smo to v otroških letih še doživljali v živo vemo, kako je izgledal pod okoli krušne peči, kjer so posedali možje, čikali in lepo, v enakomernih presledkih, pljuvali v leseno kištico, napolnjeno z žagovino.Če je šlo mimo pa tudi nič zato- ” sej nejsm garjov “, je rekel Jevanček iz Vel. Blok.V krojaški delavnici mojega očeta pa so vasovalci to opravljali kar v gašperček, ki je ogreval delavnico.

Vpiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s