Sneg na avtocesti

IMG_1908Včeraj je snežilo, pričakoval sem da bodo težave na poti iz Ljubljane domov. Ni šlo prav gladko. Tako je bilo:

 • Na internetu, še v Ljubljani, sem preveril stanje cest. Oddahnil sem si, pisalo je, da pri cestninski postaji Log izločajo tovornjake. Torej bo pot domov enostavna.
 • Na informacijski tabli pred izvozom Brezovica je pisalo, da tovornjake izločajo.
 • Med izvozom Brezovica in in cestninsko postajo Log je bil prvi zastoj. Tovornjaki so zaprli oba pasova, pa smo stali. Nekako so se le razmaknili, da so osebni avtomobili lahko nadaljevali.
 • Pred cestninsko postajo Log je stalo kakšnih 10 ali 20 tovornjakov. Nekaj malo se mi jih je zdelo, saj sem o izločanju prebral že pred  več kot pol ure.
 • Od viadukta nad Vrhniko je bila cesta bela, izgledala ni niti plužena, niti soljena.
 • Malo pred Lomom sem zagledal kolono tovornjakov. Ni druge, kot da niso upoštevali izločevanja ali pa jih ni nihče izločil. Na zasneženi cesti so nekateri tovornjaki že imeli težave, drugi pa so jih prehitevali.
 • Na nasprotnem pasu je nasproti pripeljal edini vzdrževalni kamijon, ki sva ga videla na celi poti. Verjetno je posipal ali polival cestišče.
 • Vozni in prehitevalni pas sta bila polna, ko sta se koloni skoraj ustavili. Zastoj je nastal, ker smo se iz prehitevalnega pasa morali vključiti v vozni pas. Vzrok je bil zdrs tovornjaka na prehitevalnem pasu. Ob ograjo je stisnil osebni avtomobil. Tam so že bili policisti in reševalci. Vrata osebnega avtomobila so bila odtrgana, na voznikovem sedežu je bilo nekaj, verjetno poškodovani šofer,  zavit v modro.
 • Na klancu nad nesrečo je obstal prvi tovornjak. Tovornjak za njim ga je prehitel in uspelo mu je.
 • Cesta do Unca je bila precej zasnežena, izvoz Unec pa čisto zasnežen.
 • Na Rakeku, na avtobusni postaji nasproti cerkve, je bil zaparkiran šlepar. Verjetno se je sam izločil.
 • V klančku pri križišču za Zelše je imel težave šlepar, ki je peljal v smeri Rakeka. Kolesa so se mu vrtela v prazno. Če je klanček, ki ga komaj opazim, speljal, je zagotovo ostal kje drugje, npr. pri črpalki.
 • Klanec na Peščenk še ni bil splužen. Nič zato, izbral sem nekoliko daljšo a položnejšo pot čez spodnji Peščenk.
 • Prišla sva domov. Izmeril sem debelino snega, kak milimeter manj od 11 cm ga je bilo.

Za pot navadno porabim le malo več od pol ure. Tokrat sem vozil dobro uro, kar dobro je šlo. Dobro sem jo odnesel, noben tovornjak se ni postavil čisto čez cesto. Cesta je bila s predpisano zimsko opremo za osebna vozila še kar prevozna. Jasno, razmere niso bile normalne, so pa bile pričakovane.

Ne razumem, kako v več kot štiridesetih letih, odkar imamo avtocesto, ni bilo mogoče urediti normativov, postopkov in zakonodaje, ki bi preprečevali težave tudi v takšnih razmerah. Žalostno je, da večkrat slišim, da s plugi niso mogli na avtocesto, ker so jo zatrpali tovornjaki. Jasno, ko so razmere takšne, da je po normativih potrebno pluženje, so ceste za tovornjake že neprevozne.

Vsako leto so težave na avtocesti zaradi snega enake. Koliko časa sem v zadnjih dvajsetih letih tam izgubil po nepotrebnem!
. . .
Slika je nastala še pred odcepom Logatec.

3 thoughts on “Sneg na avtocesti

 1. Le zakaj naša vlada tranzitnega tovornega prometa ne spravi na vlake ? Marsikaj bi bilo na ta način urejeno , predvsem pa bi bile ceste manj zatrpane s tovornkjaki .

  Všeč mi je

 2. Ne dolgo nazaj smo šli v Prekmurje po avtocesti. vse bi bilo ok , le da je tisti dan močno snežilo, srečo pa smo imeli , da ob nedeljah ni na cesti tovornjakov. Ampak od Unca do Murske Sobote nismo srečali nobenega pluga, ne nalevi, nena desni strani AVTOCESTE. Vozili pa smo se skoraj 4 ure. Dars pa je zvečer tako prepričljivo razlagal, da so bila vsa razpoložljiva vozila na terenu.Mogoče pa imajo samo en plug in še ta je plužil pri Lendavi.

  Všeč mi je

Vpiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s