Božični navdih

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA
Na vabilu je pisalo: “Iskrive praznične zgodbe in pesmi iz življenja Notranjcev vas bodo pogrele in pričarale pristni božični navdih.” In res je bilo. Včeraj sva zgodbam Milene Ožbolt prisluhnila v gradu Snežnik. Za glasbeni užitek sta poskrbeli Rebeka Hren Dragolič in Natalija Čaburnić Pfeifer.

Milena je pripovedovala v narečju, takega že dolgo nisem slišal. Njeni starotrški samoglasniki tam nekje med o in a so bili prav blagozvočni. Uporabila je veliko besed, ki so me spomnile na čase, ko smo še vsi govorili “po naše”: do kraja, večinoma, kjure, se mi dopade, kontent…
. . .
Sprva nisem nameraval fotografirati. Ker pa se je uradnemu fotografu spraznila baterija sem skočil v avto po svoj fotoaparat in ga nadomestil.

3 thoughts on “Božični navdih

  1. Jaz sem spoznala Milena Ožbolt na pohodu okrog Loške doline, 2012, ki nas je sprejela pri Bajerskim gradu, s nenavadnim sadjem, zelo okusne mokre suhe hruškice, in nam razlagala zgodovino gradu. Jaz bi jo še rada poslušala, samo smo imeli zamudo in morali naprej. Njeno knjigo sem tudi malo pregledala v turističnem v Ložu. To je bilo pa meni preteško brati.

    “Čeprou tud-d jest taku guvurim, po Kozarsku. in sm obstala s suajo gouvorico skoraj 60 lajt. Drugi Slovanci po svajti so me oponašali, jaz pa kar po svuje, hvala bogu, d najsem pozabila. Rajs malu gouvorim slovajsku tazadnh sedem lajt, od kar sta starša pokojna, kukr je teta, brat in mož. Jest sm tazadnja iz družine iz Kozarišč, k hranim naše narečje, še blj kukr č b ostala v Kozarščah. No pa brat Ludvik še malu zna. On pozablja k zmiraj gouri po anglešku.”
    Koliko težje je pisati v narečju, Milena Ožbolt je kar brihtna.

    Všeč mi je

  2. Pingback: Pred gradom v temi | Fotodnevnik – ena na dan

Vpiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s