Muholiko mačje uho

IMG_3498

Muholiko mačje uho – Orchys insectiferaHecno ime za nenavadno rožico, ne? Pravijo, da je to zato, ker so ime prevedli iz latinščine. Ampak nekdo je moral dati takšno ime pa v latinščini.

Do danes sem to našo divjo orhidejo videl v naravi le dvakrat. Danes pa sva našla kar dve novi najdišči. Na enem so bili trije primerki, na drugem pa kar pet. Vse so še nerazvite, kar še nekaj časa bodo cvetele.
. . .
Z malim fotoaparatom sem imel zadnje čase pri fotografiranju rožic težave z ostrenjem. Danes sem ugotovil, da sem imel napačne nastavitve.
IMG_3527IMG_3493

7 thoughts on “Muholiko mačje uho

 1. Cvetovi orhidej iz rodu mačjih ušes (Ophrys) z vonjem, obliko cveta in tipom dlakavosti medene ustne posnemajo določene vrste kožokrilcev (čebele, čmrlji in podobno). Krinka je tako uspešna, da se samci teh žuželk poskušajo pariti s cvetovi mačjih ušes in ob tem rastline oprašujejo.

  Vsekakor zelo zanimiva najdba! V Notranjskem parku je muholiko mačje uho ena redkejših orhidej, poleg tega jo je zaradi njene majhnosti in nevpadljivih barv zlahka spregledamo.

  Zelo bi nas veselilo, če bi nam bili nam pripravljeni zaupati vaši nahajališči, da ju vnesemo v bazo podatkov o razširjenosti orhidej v NRP. Hvala lepa in veliko užitkov ob srečanjih s takimi in drugačnimi cvetlicami!

  Všeč mi je

  • Ob priliki se bom oglasil kar pri vas, pa bova vpisala. Trenutno so mi znane štiri lokacije.

   Sem pa sklenil, da na internetu ne bom razkrival opisov, kje fotografije nastanejo. Pred leti sem to naredil za ene orhideje, pa so bile še isti dan izkopane. Lahko, da je bilo naključje, pa vseeno bolje, da ni čisto javno.

   Všeč mi je

   • Na žalost človek resnično ne more biti dovolj previden …
    Še enkrat hvala za vašo pripravljenost sodelovati! Ko boste utegnili, ste dobrodošli.

    Všeč mi je

 2. Ta stran te pa res okuži. Včeraj sem tudi sama v naravi odkrila kar nekaj orhidej, ki so objavljene na tej strani. Med drugim tudi tole mačje uho, pa pikastocvetna kukavico, mesordeča kukavico, pa še kakšno. V naravi so res majhne, tako da se moraš pošteno potruditi, da jih najdeš. Toliko bolje, da lažje ostanejo neopažene od nepridipravov.

  Všeč mi je

Vpiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s