Čaj matcha

Veliko sem že bral o čaju, ki za nas ni čaj, s svojimi očmi pa ga še nisem videl. Ko smo bili nazadnje skupaj vsi štirje, nas je Tina seznanila s to nenavadnostjo. Saj nas je že prej pripravila s svojim blogom, a če okusiš, je vseeno drugače.

Pri nas imamo: šipkov čaj, metin čaj, kamilični čaj, sadne, gorske, pastirske, otroške, zeliščne in kdo ve še kakšne čaje. Za Angleže je beseda čaj previsoka, da bi si jo drznili uporabljati za plevele in listje. Za vse te naše čaje jim je dovolj beseda infusion – napitek oziroma poparek.

Čaj matcha pa je čisto nekaj drugega. Osnova so posušeni, nefermentirani listi čajevca zmleti v najfinejši prah. Jasno, Japonci zakomplicirajo prav vse, kaj šele čaj matcha, ki je na Japonsko prišel v 12. stoletju, zelo pa so ga začeli ceniti že v 14 in 16. stoletju. Do pred kratkim so prav vsega porabili na Japonskem.

Priprave za obiranje se začnejo že nekaj tednov prej. Rastline čajevca pokrijejo, da preprečijo direktno sončno svetlobo. To upočasni rast in listi postanejo bolj temno zeleni. Prvih deset dni zastrejo 70-80% svetlobe, kasneje pa tudi 98%. Jasno, zaradi tega se spremeni tudi okus.

Oberejo samo lističe najboljših popkov, samo z vrha rastline in to ročno. Takoj po obiranju jih močno parijo in posušijo. Lističe sušijo zravnane. Če bi se sušili zviti, potem je to druga vrsta čaja – gyokuro. Suhim lističem odstranijo peclje in žile in jih med granitnimi mlinskimi kamni zmeljejo v fin prah. Velikost prahu merijo v mikronih. Menda tako še danes zmeljejo največ 30g matcha čaja na uro. V tovarnah se tako dan in noč vrti stotine mlinskih kamnov. Ta prah ne sme biti na zraku, ker se z oksidacijo spremeni barva in okus.

Pripravo čaja matcha je prava ceremonija. Uporabimo posebno skodelico, ki bi morala biti prej segreta. Vanjo damo majhno količino prahu in dolijemo vročo vodo (ne sme vreti). S posebnim čopičem iz bambusa vmešamo, da se v vodi razpustijo vse grudice in nastane konsistentna tekočina. Pomembna je kvaliteta vode, pričakuje se, da je brez mineralov, količina čaja, temperatura in sama ceremonija priprave.

Ne dodajamo niti mleka niti sladkorja.
. . .
Čaj matcha zasluži spoštovanje tudi pri fotografiranju.

2 thoughts on “Čaj matcha

    • Okus je tak, kot ga ima zeleni čaj, le bolj intenziven. Zaradi koncentracije je nekoliko grenak.

      Je okus dober ali slab? Ne vem, predvsem je nekaj novega. Najbrž je potrebno nekajkrat poskusiti, da se lahko jasno opredeliš. Zoperen pa zagotovo ni.

      Všeč mi je

Vpiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s