Ućkur

Da bi vedeli, kaj je to,vam ne pomaga niti diploma iz tekstilne tehnologije. Enostavo, stari morate biti vsaj 38 let, moškega spola ali pa vsaj z Velikih Blok.

Ućkur je trakec, ki je bil sestavni del vojaških spodnjih hlač, pravilno imenovanih gaće. Skrbel je, da spodnje hlače niso padale preko bokov. Bil je tako dragocen, da smo ga vsakič, preden smo spodnje hlače predali v pranje, potegnili iz umazanih hlač in ga skrbno pretaknili v sveže. Pretaknili smo ga s pomočjo puškine šipke. Ućkur si vtaknil v očesce šipke in ga z enim gibom vstavil v spodnje hlače.

To je bilo tako običajno opravilo, da nismo mogli verjeti, da doma mame in žene s to tehnologijo niso bile seznanjene. Razmišljal sem celo o tem, da bi od vojakov domov v te namene prinesel eno puškino šipko.

V tistih časih so so nam v civilu spodnje hlače držale gor elastike, ki so bile všite okrog pasu. Te elastike smo menjavali, saj so spodnje hlače vzdržale nekajkrat dalj, kot elastike. Sčasoma smo lahko kupovali le še spodnje hlače, kjer je elastika kar prišita in je ni mogoče zamenjati. Tako smo sedaj prisiljeni zavreči celotne spodnje hlače brž, ko se elastika raztegne.

Tu, kjer sem sedaj, so ućkurji še v uporabi. Groza pa me je, če pomislim, koliko dela imajo, da pred vsakim pranjem zamenajo vse ućkurje.
. . .
Ko sem to fotografiral, sem se skrival kot industrijski vohun, ki krade tehnologijo.

13 thoughts on “Ućkur

 1. Tale opis gre lahko neposredno na Wikipedijo 🙂
  Sicer pa vidim, da nove tehnologije ne prinesejo nujno kakšnih pomembnih izboljšav. Čeprav ne vem, kako bi naša v omari trpela šipko.

  Všeč mi je

  • Šipka je približno 1/2 m dolga kovinska paličica namenjena za čiščenje puške. Na eni strani je imela ušesce za cunjico, s katero si očistil puškino cev. Sem smo vtaknili ućkur, da smo ga potem potegnili v gate – z eno potezo. Na drugem koncu šipke je bil pa navoj, s katerom si jo privil pod puškino cev in jo tako pospravil.

   Všeč mi je

 2. Super prispevek, se strinam s Tino in Bojanom.

  Kolikor se jaz spominjam, so moške ”gate”, sicer malo drugačen vzorec, gor držali ”knofi” – gumbi.
  Tako je bilo na Jezeru.

  Všeč mi je

 3. Joj učkur, ko sem pri vojakih dobil te gate, je imela tudi vsaka hlačnica dva traka. Doma nismo imeli take in nisem vedel, da je to treba zavezati. Oblečem te gate(spodnje hlače) in trakovi bingljajo izpod hlačnic. Nisem mogel bolj ustreč starim vojakom, smeh, krohot in kazanje s prstom name (fazan), jaz pa sploh nisem vedel kaj je narobe. To so moji živi spomini na učkur, ko to pišem, imam nasmeh na obrazu.

  Všeč mi je

 4. Jaz sem ena tistih, ki vedo kaj je ućkur, pa tudi,kaj je puškina šipka. Pa nisem moški, star 38 let, sem pa iz VELIKIH BLOK. To, da ste ga vsakič pred pranjem snemali, je pa bila pogruntavščina. Če ga ne bi, bi bil vedno notri, ko bi dobil oprane gate. Kot pa vem, so tudi knofe trgali iz srajc in jih nato šivali na oprane, ker jih itak spet ni bilo. Haloo!

  Všeč mi je

 5. Gaće, učkur, papuće pa peškir…in še polno je izrazov iz časov,ko so fantje za leto ali več odšli na služenje… Miloš odličen opis drobca življenja v kasarnah.

  Všeč mi je

 6. Kaj pa je peskir? Beseda se mi zdi znana, ampak se ne spomnim njenega pomena…
  Janez, tudi jaz sem se nasmejala tvoji dogodivscini. Da ne bi povsem pozabili teh trakcev, pridejo vsake toliko casa celo v modo: v pasu in v hlacnicah.

  Tudi jaz sem obudila spomin kako smo v sibko zatlacili belo cunjico in jo vlekli sem in tja skozi cev toliko casa in toliko cunjic, da je nazadnje prisla ven se vedno bela cunjica. Ce se je pri kontroli izkazali, da cunjica ni bela, je bila kazen nosenje vrece z bombami. Na sreco je bil tankist Armic iz Selscka in smo nalozile zakelj na kapo gosenice tanka.

  Sedaj mi je jasno, da je ta tvoj dres uniforma bolnice…Poslusaj moj nasvet: ko gres domov jo ukradi za uspomenu i dugo sjecanje. Ne bo vec dolgo, ko bodo stranke (pacient je negativna beseda) lahko hodile oblecene po bolnici v vsakdanjih oblacilih. Pri nas si takorekoc nelezeca stranka, ki mora biti pac v bolnici zaradi raznih pregledov. Pidzama se oblece samo za nocno spanje. Tako pac kot naj bi bulo doma…Kar jaz poznam ljudi, kupijo prvo pidzamo sele, ko gredo prvic v bolnico…

  Všeč mi je

  • Peškir je brisača. Vse te besede, ki so osnova besednjaka JNA, imajo turški izvor. Še najbolj se je obdržala đezva, za katero v slovenščini sploh nimamo ustrezne besede.

   Všeč mi je

Vpiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s