Muelerjeva močvirnica

Je to Muelerjeva močvirnica (Epipactis muelleri)? Širokolistna najbrž ni, saj cvetni listki niso rožnati. Ampak Muelerjeva je menda precej redka.

Marjeta in Jošt, pomagajta!
. . .
Te močvirnice so si že v knjigi tako podobne, da si jih ne morem zapomniti. Šele doma sem ugotovil, da sem fotografiral različne. Na srečo sem imel vključen GPS in lokacije ne bo težko ugotoviti.

2 thoughts on “Muelerjeva močvirnica

 1. Ugotovili ste, da si je večina vrst močvirnic na videz zelo podobnih, kar še bolj drži za vrste iz skupine širokolistne močvirnice, zato je potrebno biti pri njihovem določanju še posebej previden.

  Ker je barva cvetnih listov precej variabilna se nanjo ne bi preveč zanašal (tudi tipične širokolistne močvirnice imajo lahko povsem zelene cvetove z nekaj beline). Še najbolj zanesljivo se ti vrsti (širokolistno in Muellerjevo) loči po prisotnosti oz. odsotnosti t.i. lepljive ploščice. To je kroglasta tvorba na kljunu pri vrhu brazde, ki pa je v starejših cvetovih ni več, saj jo skupaj s paketom peloda odnesejo opraševalci … Zdi se mi, da je v 3. in 6. cvetu (oba na levi strani rastline) lepljiva ploščica vidna in gre potem takem za širokolistno močvirnico (Muellerjeva močvirnica lepljive ploščice namreč nima razvite) … še enkrat pa poudarjam, da določanje težavnih vrst, kar močvirnice nedvomno so, samo po fotografiji ni zaneslijivo!

  Torej, sam se veliko bolj nagibam k širokolistni močvirnici, vendar nisem 100 %. Poleg tega je, kot pravite Muellerjeva v slovenskem Rdečem seznamu obravnavana kot redka, z okoli 20 znanimi nahajališči v vsej Sloveniji. To spet veča možnost, da je na fotografiji širokolistna močvirnica …

  Dejstvo pa je, da gre za eno od vrst iz skupine širokolistne močvirnice, kar lahko označimo kot Epipactis helleborine agg.

  Pri določanju pa pomaga tudi videz celotne rastline, npr. dolžina, oblika in videz stebelnih listov, zato se vedno splača narediti tudi fotografijo od daleč … za potrebe določanja tudi z merilom.

  Upam, da vam bo to kaj pomagalo in lep pozdrav … pa veliko srečanj z zanimivimi in redkimi rastlinami!
  Jošt

  Všeč mi je

  • No, saj se mi je zdelo. Da bi toliko netipičnih vrst našel v naših krajih, je prav majhna verjetnost. Je pa zanimivo to poigravanje – je prava, ni prava, je prava…. Bolj razburljivo je kot kakšna grozljivka na TV. Hvala!

   Všeč mi je

Vpiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s