Stari fotoaparati

Večino mojih fotografskih dejavnosti se je zreduciralo na skeniranje in obdelavo fotografij za potrebe spletne strani Stareslike. Fotografij je vedno več, vedno več pa je zadovoljstva in veselja pri delu na tem projektu.


Pa niso zanimive samo fotografije, ki se prikažejo iz negativov, steklenih plošč ali podrobnosti na velikih povečavah. Zanimivi so tudi predmeti povezani s starimi fotografi, ki vsake toliko najdejo pot do mene.

Zanimivo, če mi pride v roke današnji aparat, za večino gumbov lahko ugotovim njihovo funkcionalnost v minuti. Na tem fotoaparatu pa je vse polno koleščkov, števičnic in vzvodov, za katere ne vem, kako in čemu so služili.
. . .
Priznam, da mi je pri fotografiranju teh čudes nelagodno. Vedno jih čim prej vrnem in če sem jih slikal neprimerno, ne morem več ponoviti.

Zato kar malo odlašam, da se mi ni treba odločiti, s kakšnega kota in oddaljenosti naj jih slikam, katere detajle naj zajamem, naj jih prej očistim ali pustim takšne, kot so, kakšna naj bo globinska ostrina… Da ne govorimo, kako težko se mi je odločiti o osvetlitvi.

4 thoughts on “Stari fotoaparati

  1. Ne vem, če dela. Nisem niti poskusil.

    Fotoaparat je v zapuščini fotografa Franca Trudna iz Podcerkve. Na fotografiranje sem dobil kar 7 njegovih fotoaparatov in verjetno je razumljivo, zakaj odlašam s fotografiranjem . Nekaj njegovih fotografij smo že objavili na Stareslike (http://stareslike.cerknica.org/category/avtor/franc-truden/), poskenirali pa smo nekaj 100 portretov in fotografij njegove zapuščine, ki še čakajo, da jih prepoznamo in objavimo.

    Všeč mi je

Vpiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s