Sandeman

Patricia, najina vodička


Iz Cadiza sva se decembra na poti nazaj, v Sevillo, ustavila v mestecu Jerez. To je središče območja, kjer pridelujejo sherry. Seveda sva obiskala eno od znamenitih kleti.

Sodi v sistemu solera

Shery je ojačano vino, ki ga pridobijo tako, da moštu na koncu dodajo vinski destilat in s tem prekinejo fermentacijo. Vino fermentira ob prisotnosti zraka, kar je čisto drugače, kot smo vajeni.

Rezultat je močno vino z 15-17% alkohola in posebno aromo, ki ostane v ustih zelo dolgo časa. Včasih smo takim vinom rekli “likerska vina”. Glede na vsebnost sladkorja so to lahko suha vina, spomnim pa se, da sem poskusil že tudi takšnega s 400 g sladkorja na liter.

Tej vrsti vinu v Španiji rečejo kar “vino de Jerez”. Sherry je angleška beseda, ki je nastala, ker so menda tujci težko pravilno izgovorili Jerez (izg. herez).
. . .
Kleti tam niso pod zemljo, kot pri nas. Zato je bilo tudi svetlobe za fotografiranje skoraj dovolj, tudi če so bili sodi pobarvani črno.

4 thoughts on “Sandeman

  1. Pingback: Po dolgem času – Pedro Ximenez | Fotodnevnik – ena na dan

  2. Pingback: Club de vino | Fotodnevnik – ena na dan

  3. Pingback: S spoštovanjem | Fotodnevnik – ena na dan

Vpiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s