Iz Cadiza sva se decembra na poti nazaj, v Sevillo, ustavila v mestecu Jerez. To je središče območja, kjer pridelujejo sherry. Seveda sva obiskala eno od znamenitih kleti.
Shery je ojačano vino, ki ga pridobijo tako, da moštu na koncu dodajo vinski destilat in s tem prekinejo fermentacijo. Vino fermentira ob prisotnosti zraka, kar je čisto drugače, kot smo vajeni.
Rezultat je močno vino z 15-17% alkohola in posebno aromo, ki ostane v ustih zelo dolgo časa. Včasih smo takim vinom rekli “likerska vina”. Glede na vsebnost sladkorja so to lahko suha vina, spomnim pa se, da sem poskusil že tudi takšnega s 400 g sladkorja na liter.
Tej vrsti vinu v Španiji rečejo kar “vino de Jerez”. Sherry je angleška beseda, ki je nastala, ker so menda tujci težko pravilno izgovorili Jerez (izg. herez).
. . .
Kleti tam niso pod zemljo, kot pri nas. Zato je bilo tudi svetlobe za fotografiranje skoraj dovolj, tudi če so bili sodi pobarvani črno.
Ja ni čudno, da je vino iz Jereza tako dobro, pri takih vodičkah pa je sploh in.
Všeč mi jeVšeč mi je
Pingback: Po dolgem času – Pedro Ximenez | Fotodnevnik – ena na dan
Pingback: Club de vino | Fotodnevnik – ena na dan
Pingback: S spoštovanjem | Fotodnevnik – ena na dan