Pedro XimenezSherry mi je od vedno nekaj posebnega. Na port sem v trgovnini še naletel sem in tja, sherry pa je bil na naši mizi bolj redek.

Znašla sva se v situaciji, ko sva ga lahko kupila, nisva pa vedela, kako ga spraviti domov. Ob vseh varnostnih ukrepih ga z ročno prtljago v letalo ne bi mogla spraviti . Na turističnem uradu so nama svetovali, naj ga pošljeva po pošti.

Prav, v bližnji vinoteki sva po krajši degustaciji kupila šest steklenic. Tudi trgovec je potrdil, da na pošti prodajajo posebne pakete, ki so primerni za pošiljanje vina. Leta sem živel v zmoti, da je Pedro Ximenez vinar, pa se je izkazalo, da je to sorta grozdja, iz katerega delajo najslajši sherry.

Na pošti se je zakompliciralo že, ko nisva vedela, v katero vrsto se morava postaviti. Delili so številke za vrsto A, B, C in D. Vzela sva številko za A in uganila. Kupila sva dva kartona za po tri steklenice, tistega za šest jim jih je zmanjkalo.

Steklenice sva zapakirala kar tam, sredi pošte na tleh. Kartoni so bili zloženi, navodila za pakiranje steklenic pa nazorna a komplicirana in obsežna. Šele na koncu sva ugotovila, da bi morala kartone zložiti nekoliko drugače. No, na koncu je bilo treba le odlepti majhen listek in karton se je spremenil v paket, ki je odlično zaščitil steklenice.

Oba paketa sva prinesla na okence, potem pa se je začelo. Po njihovih navodilih vina v Eslovenia ne smejo po pošti. Za začetek so naju začeli pošiljati od okenca do okenca. Z obema ogromnima paketoma in še vso prtljago za en teden sva bila kar atrakcija. Na vsakem okencu so dolgo, dolgo gledali v računalnik in postajali vidno zaskrbljeni. Sva že skoraj izgubila upanje, da se bo razvozljalo.

Na enem od okenc so le ugotovili, da so nama prodali draga kartona in da nekaj morajo le urediti. Začeli so izpolnjevati formularje. Da bi oba kartona združili v enega še slišati niso hoteli. Naslednja komplikacija je bila, ko je bilo treba napisati pošiljatelja. Na koncu sta bila v okencu pošiljatelja in prejemnika ista naslova.

Poštnina ni bila majhna. Kupila sva odlično vino, poštnina pa je bila enaka kupnini. Bala sva se, da paketa sploh ne bosta prišla do Cerknice.

Ha, pošta je za oba paketa potrebovala za pot iz Jereza do Cerknice samo dva delovna dneva. Na pošti doma so povedali, da se na poti steklenice velikokrat razbijejo. Posebni kartoni so najine obvarovali.

Eno steklenico smo že odprli. Izplačalo se je. Pedro Ximenez je odličen.
. . .
Težko se je bilo zadržati, da sem paketa fotografiral, še preden sem ju odprl.

4 thoughts on “Pedro Ximenez

 1. Potem zamenjaš črke pa gre iz Jereza do Jezera, kamor ga je tudi malo prišlo, sicer ne več v steklenici a vseeno.
  Hvala Boža in Miloš.

  Všeč mi je

 2. Bili smo deležni tega božanskega vina. Miloš in Boža hvala, za razkrivanje skrivnosti odličnih vin.
  Srečno in vse dobro v letu 2012.

  Všeč mi je

 3. Pingback: Po dolgem času – Pedro Ximenez | Fotodnevnik – ena na dan

 4. Pingback: S spoštovanjem | Fotodnevnik – ena na dan

Vpiši komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s